Звезден дъжд – Южни Делта-Аквариди

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - метеорни потоци


Метеор от Южни Делта-Аквариди, 29.07.2013г.
Метеорният поток Южни Делта-Аквариди достига своя максимум на 30 юли. Той е активен всяка година от 12 юли до 23 август. Максималния брой „падащи звезди“ е 25 за час. Метеорният поток е получил името „Делта-Аквариди“, защото радианта му се намира в съзвездието Водолей, близо до звездата δ Водолей.

Радиант на метеорния поток Южни Делта-Аквариди.
Южните Делта-Аквариди най-добре се наблюдават в часовете преди разсъмване, далеч от градските светлини в южната част на небосвода, където в нощите на активност се намира съзвездието Водолей. Най-благоприятни райони за наблюдение са южните ширини на северното полукълбо. Наблюдателите в южното полукълбо имат преимущество, тъй като в периода на максимум, радианта се намира високо на небето.

Кометата 96/P Макхолц 1 на 16.04.2007г.
Източник на Южните Делта-Аквариди вероятно е късопериодичната комета 96/P Макхолц 1 (96/P Machholz 1), която извършва една обиколка около Слънцето за пет години. Тя е открита от Доналд Макхолц през 1986 година. Диаметъра на ядрото на кометата Макхолц е около 6,5 километра.

По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Еклиптика

Каква е разликата между метеор и метеорит?