Кометите

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - малки тела от Слънчевата система

Кометата Макнот (C/2006 P1) – голямата комета от 2007 година.
Думата „комета“ в превод от древногръцки означава „космата звезда“. Кометите са малки тела от Слънчевата система, съставени от лед, прах и обикалящи около Слънцето по много разтегнати орбити – конично сечение (елипса, парабола, хипербола).

Орбита на кометата и еволюция на нейната опашка: На разстояние 3-4 а.е. от Слънцето от кометата започва да се образува опашка. Опашката се вижда добре при разстояние по-малко от 2 а.е.; Съставни части на кометата: ядро, кома, газова и прахова опашка. (а.е. – астрономическа единица, равна е на средното разстояние Земя – Слънце)
Характерните признаци на кометите се наблюдават при тяхното приближаване към Слънцето, това са кома (газ и прах обкръжаващи твърдото ядро) и дълга опашка (една или няколко, от йонизиран газ и прах). 

Малката и красива комета C/2015 V2 (Джонсън) в обкръжението на малки галактики.
Твърдото ядро на кометата се състои от каменни и метални тела, покрити с обвивка от замръзнали газове. При приближаване към Слънцето тя започва да се изпарява, по такъв начин от кометата постепенно се образува „опашка“, достигаща дължина стотици милиона километри. Слънчевият вятър отклонява опашката на кометата в противоположна на светилото посока и кара опашката на кометата да свети. 

Кометата Хейл-Боп (C/1995 O1) – голямата комета от 1997 година беше видима с невъоръжено око цели 18 месеца!
От малките тела на Слънчевата система само кометите могат да се видят с невъоръжено око, но опашатите звезди (така са наричали кометите в древността) са редки гости на нашето небе. 

По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления

Еклиптика