Астрономическа единица

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ

Астрономическата единица е единица за дължина, практически равна на средното разстояние между центъра на Земята и Слънцето, т.е. на голямата полуос на земната орбита. Обикновено се използва в астрономията при посочване на разстояния между обектите в Слънчевата система и между звездите в двойни системи.


Обозначение: а.е. В международните документи от 2012 година астрономическата единица се обозначава като AU или au. Използването ѝ започва, след като Кеплер предлага и обосновава хелиоцентричната система, в която Земята се върти около Слънцето по кръгова орбита.


Защо „практически“ и защо „средно“? Земята се движи около Слънцето по елипса, а не по кръгова орбита, разстоянието от Земята до Слънцето се изменя от 147,5 до 152,5 милиона километра, затова за а.е. е избрано средното значение 149,6 милиона километра.

Специалистите по астрометрия и астродинамика предпочитат по-точна стойност: а.е. е исторически наложила се единица за измерване на разстояние в астрономията, равна на 149 597 870 километра. Тази стойност е получена въз основа на различни измервания в миналото и през 1976 година е приета от Международния астрономически съюз, като една от производните константи в системата от астрономическите константи за стандартната епоха J2000,0.


В обикновените астрономически изчисления се използва закръглената стойност 149 600 000 километра. Обаче за изчисляване на траекторията на полет на междупланетните сонди и други прицизни изследвания се изисква по-висока точност на измерване на астрономическата единица, затова стойността на 1 а.е. постоянно се уточнява чрез телеметрични измервания на сигналите от самите междупланетни сонди и радиолокационни измервания на разстоянието до планетите и астероиди.


По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Каква е разликата между метеор и метеорит?

Еклиптика