Хиперион – спътникът на Сатурн

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - спътници

Хиперион е един от 62-та известни естествени спътници на Сатурн. Той е най-голямото несферично тяло в Слънчевата система. Вероятно Хиперион е бил част от по-голямо тяло, което се е разрушило заради силен сблъсък в миналото.


Размерите на спътника са неголеми – 360*266*205 километра. Средната плътност е 0,54 г/см³, което е почти два пъти по-малко от плътността на водата. Ако поставим Хиперион в гигантски океан, то той няма да потъне. Тази ниска средна плътност добре се съгласува с удивителния външен вид на спътника: неговата повърхност е пореста, като на морска гъба, за това, всичко, което се сблъсква с него, прониква на голяма дълбочина, оставяйки следи от катастрофални сблъсъци. Температурата на повърхността му е -180°С.


Продължителността на денонощието на Хиперион постоянно се променя. Това е така, защото въртенето на спътника е хаотично, направлението на оста на въртене се изменя непредсказуемо. Причината, вероятно е, че спътника има неправилна форма и значително разтегната орбита, което усложнява неговите приливни взаимодействия със Сатурн. Освен това, силно влияние на неговите движения оказва и Титан.

По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Каква е разликата между метеор и метеорит?

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления