Прецесия - третото движение на Земята

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - движения на Земята

Земята както и другите планети, се върти около своята ос и около Слънцето.


Земна ос наричат въображаемата права линия, около която се върти Земята, тя съединява двата полюса - северния и южния. В днешно време земната ос е насочена към Полярната звезда. Заради това, ние от Земята (северното полукълбо) наблюдаваме небосвод, който се върти около тази звезда. Не винаги е било така. Тъй като земната ос подобно на дръжката на пумпал описва конус, за около 25 800 години, за този период оста сочи към различни звезди. Това трето движение на Земята след годишното и денонощното се нарича прецесия. Прецесията е открита от великия астроном от древността Хипарх през втори век преди нашата ера.


Когато земната ос в течение на няколко века сочи към дадена звезда, тя временно става полярна. Нашата сегашна полярна звезда се намира в съзвездието Малка мечка, и е получила име „Полярната“

Преди нея полярна е била звездата Кохаб ел Шемали, което в превод от арабски, означава „Звезда на севера“, това е втората по яркост звезда в съзвездието Малка мечка. Около 3100 година полярна звезда ще бъде гама от Цефей, като тя ще остане новата полярна звезда до около 5100 година. След 13 000 години земната ос ще сочи към най-ярката звезда от северното небе Вега от съзвездието Лира, която вече е била полярна преди 14 000 години.

Явлението прецесия настъпва при изменение положението в пространството на оста на въртене на Земята под влияние на привличането от Луната и Слънцето. Като добавим към този процес инерцията на въртене, оста на Земята, запазва неизменен своя наклон към еклиптиката (плоскостта на земната орбита) и описва конична повърхност. Добър пример за движението прецесия може да служи жироскопа. Най-простия пример на жироскоп е детския пумпал. Когато го завъртим достатъчно бързо, то и слаб тласък е достатъчен, за да го изведе от вертикално положение. Той не пада веднага на страни, неговата ос известно време ще описва конус, без да изменя наклона си към хоризонта.

Въртенето на оста на нашата планета има разнообразни последствия. Преди всичко то съкращава продължителността на тропическата година, измервана от равноденствие до равноденствие.


По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Каква е разликата между метеор и метеорит?

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления