Япет - 345 години от откриването на спътника на Сатурн

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - спътници

Преди 345 години (2016) Джовани Доменико Касини откри Япет спътника на Сатурн.

Япет е третия по големина спътник на планетата и двадесет и четвъртия по разстояние от нея от 62 известни спътника на Сатурн. Наречен е в чест на титана Япет от древногръцката митология.


Япет е открит на 25 октомври 1671 година от астронома Касини. Да се види спътника в телескоп е било възможно само тогава, когато той се намирал западно от Сатурн. През 1705 година с помощта на по-силен телескоп Касини е видял този спътник в периода когато се намира на изток от планетата. Като изхождал от яркостта на спътника, ученият направил изводи, които по-късно били потвърдени: първия - едното полукълбо на Япет е много по тъмно от другото, втория - спътника винаги е обърнат към Сатурн с една и съща страна.

Предното полукълбо на Япет е черно като сажди, а задното блести почти така ярко, както нов сняг и съперничи на един от най-ярките обекти в Слънчевата система - Европа спътника на Юпитер.

Тъмната област на Япет е наречена - област на Касини в чест на първооткривателя. Понеже откриването на спътника се е случило по време на работа на астронома във Франция, другите имена на обекти от спътника са дадени по мотивите на средновековната френска поема "Песен за Роланд" - Ронсевалска земя, Земя Сарагоса, кратер Алмерик и т.н.


Първите фотографии на Япет са получени от апарата "Вояджер-1" през 1980 година. Много повече данни за този спътник е дал апарата "Касини", който изучава системата на Сатурн от 2004 година. На снимките от него бе възможно, да се види уникален планински хребет, опасващ в пръстен екватора на спътника. Неговата височина достига 13 километра, ширина 20 километра и дължина около 1300 километра. Заради този хребет, Япет напомня за орех или целулоидна топка слепена от две еднакви части. Произхода на планинския хребет е истинска загадка за учените. Някой смятат , че той се е появил като резултат от свиване на скалите или като изхвърляне на материал от недрата на спътника на неговата повърхност. При всеки случай, това е било много необичаен процес, възможно по някакъв начин свързан с нееднородността в оцветяването на Япет.



По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления

Еклиптика